Anja Portin & Aino-Maija Metsola: Ava ja oikukas trumpetti


Ava ja oikukas trumpetti on eräänlainen lohtukirja. Se alkaa surullisesti epäreilusta tilanteesta mutta päättyy onnellisesti ja kannustavasti. Anja Portinin kirjoittama ja Aino-Maija Metsolan kuvittama lasten kuvakirja on oiva lisä nykypäivän lastenkirjatarjontaan.

Ava on pieni baskeripäinen muusikon alku. Musiikillisten taitojensa myötä häntä voisi kuvailla jopa varhaiskypsäksi lapseksi. Ehkä juuri tämän vuoksi Ava tuntee itsensä ulkopuoliseksi ja jättäytyy muiden lasten seurasta.

Muut lapset puhuvat Avan mielestä aivan outoa kieltä. Avalle omin kieli on musiikin kieli. Tarina alkaa, kun Ava nostaa vanhan trumpetin alas kotinsa seinältä. Trumpetin sisältä löytyy viesti edesmenneeltä isoäidiltä, joka kehottaa Avaa etsimään jonkun, joka haluaisi kuulla hänen soittoansa.

Avaa soittaa trumpetilla sydämensä pohjasta. Hän soittaa linnuille ja tyhjille uimarannoilla, mutta mistään hän ei saa vastausta, eikä yksinäisyys hellitä. Ihmisvilinänkin keskellä hän tuntee olevansa yksin. Lopulta vanha trumpettikin lakkaa soimasta.

Teksti kertoo omaa tarinaansa, kuvitus taas toista. Anja Portinin runollista ja hieman absurdiakin tekstiä täydentävät Aino-Maija Metsolan ilmeikkäät kuvitukset, jotka osoittavat, ettei Ava olekaan aivan yksin, vaan hänellä on kuin onkin koko ajan yleisöä. Tekstin ja kuvituksen yhteispeliä on antoisaa seurata.

Avan hahmoa voi tulkita teoksessa kahdella tavalla: joko syrjittynä tai itseensä käpertyneenä. Oli miten hyvänsä, seura ja ystävyys tekevät Avalle hyvää. Hän saa huomata, ettei olekaan yksin maailmassa, vaan on muitakin, jotka ymmärtävät trumpetin törähdysten omalakista kieltä. Lopuksi tarina kääntyy kaikkien osapuolten kannalta voitoksi.

Tarina ei ole liian opettavaisesti kerrottu, siihen on pikemminkin haettu samastuttavuutta, tunteita ja tilanteita, jotka jokaisen omaperäisen luonteen omaavan on helppo tunnistaa. Ava ei ole aivan tavallinen lapsi, vaan juuri sellainen kuin haluaa olla. Toisinaan on vaikea erottua joukosta tai kulkea omia teitään. Kirja toimii lohdutuksena ja rohkeana kannustuksena olemaan sellainen kuin kukin itse tahtoo.

Anja Portin & Aino-Maija Metsola: Ava ja oikukas trumpetti. WSOY, 2017. Arvostelukappale kustantajalta.

Teoksen esittelysivulle